A Lipicai ló története PDF Nyomtatás E-mail
2009. december 02. szerda, 08:52

 

A lipicai ló története 1580-ban kezdődött,amikor a mai szlovéniai Lipicán (Lipizza) Habsburg Károly föherceg ménest alapitott. A császári udvar számára kivántak kiváló, szilárd szervezetű, a pompát, a gazdagságot minden jellegében mutató lovat kitenyészteni.

A fajta ősei között vannak kemény természetű hegyi lovak és spanyol-nápolyi mének is. Jelentős szerepe volt az első spanyol importnak, mely 24 kancából és 9 ménből állt,de nem jelentéktelen a keleti hatás sem, Radautzi és babolnai arab kancák révén. A kezdeti, a tenyészcélnak megfelelő kiválogatás után rátértek a fajtatiszta tenyésztésre.A rokontenyésztésben a túlzott consangvinizálást elkerülendő, a XVIII-ik században rátértek a vonal tenyésztésre.

 

Igy alkult ki a mai napig fentartott és a Lipicai fajtának kizáróságot biztositó 8 ménvonal, 17 Klasszikus kancacsalád, valamint 14 horvát, 1 szlovén, 13 magyar és 14 román elismert kancacsalád. Az első öt spanyol-itáliai vérvonalu törzsalapitó mént, később egy arab telivér egészitette ki. Ezek a következők:

  • NEAPOLITANO- pej, nápolyi eredetü. 1790-ben született
  • CONVERSANO- fekete, nápolyi eredetü,1767-ben született
  • FAVORY –fakó, a kaldruby ménesben született
  • MAESTOSO-szürke,spanyol eredetü,1773-ban született
  • PLUTO-szürke,spanyol, a dán frederiksborgi ménesben született 1765.ben
  • SIGLAVY CAPRIOLA-szürke ,arab, a kaldruby ménesben 1810-ben születet

A ménes magyarországi, mezőhegyesi korszakáben lett törzsalapitó az erdélyi Bethleni ménesből származó szintén spanyol eredetü,1810-ben született INCITATO.A vonalalapitó mének sorát a már Lipicai származásu TULIPÁN zárja,amelyik a Terezovacon születet 1896-ban.Ez a nyolc ménvonal van elismerve mind a mai napig.

A történelem viharai között a Lipicai ménes sok hányodtatáson, tulajdonos cserén ment keresztül.

A Napoleoni háboruk idején a ménest többször is elmenekitették. Igy ketszer is Mezőhegyesre kerüt 1801 és 1812-1815-ben. A visszatelepitéskor a lóállomány egy része Mezőhegyesen maradt.Innen telepitették 1874-ben a Fogaras meletti Alsószombatfalvára, ahol az eredeti Lipicai szubalpesi klima és talajkörülmények közé került, melyek nagyban hozzájárultak a fajta jellegzetességenek kialakulásához. Innen 1912-ben Babolnára telepitették . ahonnan az 1950-es években véglegesen Szilvásváradra helyezték át.

Az Osztrák-Magyar monarchia szétesése után a Lipicai ménes először Olaszországhoz, később Jugoszláviához került, most Szlonéniához tartozik.A törzsállomány egy részét Ausztriaba a Stajerországi Piberbe vitték, ahol a mai napig hagyományos keretek között tenyésztik. A legjobb mének a bécsi Spanyol Lovasiskolába kerülnek kiképzésre, ahonnan a legjobbak kerülnek vissza törzsménként a tovabbtenyésztésre. Mivel a Lipicai ló a monarchia szülötte a jalentősebb menesek középeuropában vannak: Szlovéniaban- Lipica, Horvatország-Dakovo, Austria-Piber, Magyarország-Szilvásvárad, Romania-Alsószombatfalva és Bethlen, Csehország-Kaldruby, Szlovakia-Kistapolcsány, Olaszország-Monterotondo.

Romániaban az alsószombatfalfi ménes 1920-ban volt ujraalkitva a visszamaradt állományból, egyénektől felvásarolt egyedekből,valamit a katonai ménesekben megmaradt Lipicai lovakból. Jelentős állomány került vissza a Botosan megyei Todireni ménesből. Az ujraalakut ménesben eléggé heterogén állomány korült össze,sok hibával pl.alacsony tália(149cm),nagy,nehéz kosfej,hosszu hát,vizszintes,szögletes far, keskeny szügy, lapátoló jármód stb. Azonban az 1953-tól kezdődött fokozatos progresziv szelekciós munkával,a célirányos párkiválasztással, valamint a megfelelő takarmányozással és gondozással elérték a tália magnövelését 158cm-re a méneknél és 155 cm-re a kancáknál, tömegesedett a test, kialakult egy szép, formás fej, egyenesvonalú hát, javultak a szélességek és a jármódok.

1955-ben alakult a Kovaszna megyei Dálnokon Lipicai ménes Szombatfalvárol telepitett kancákkal. Azonban 1961-ben felszámolták. 1971 -ben ujraalakitották szintén Szombatfalvi kancákkal, de sajnos 2004-ben felszámolódott. Az ujraalakult ménes érdeme, hogy csere útján Szilvásváradról behozták az Incitato vonalat. Igy Romániaban mind a 8 törzsvonal megtalálható.

1988-ban a román Lipicait szin szerint két csopotra osztották.A szürke lipicai Szombatfalván maradt,míg a színes-pej és fekete-a Kolozs megyei Bonchidai ménesbe lett áttelepitve, ahonnan 1998-ban továbbvitték a bethlemi ménesbe. Jelenleg Romániaban két Lipicai ménes müködik. Alsószombatfalván kb. 70 tenyészkancával és Bethlenben kb. 20 tenyészkancával.

A rendszerváltozás után lehetőség nyilt, hogy a magánszemélyek is fajtiszta lovakat vásároljanok és tenyészenek. Az egyre inkább szaporodó Lipicai lótenyésztők, szakmai igénye hozta létre 2003-ban a Romániai Magán Lipicai Lótenyésztők Egyesületét, amely nyilvántartja a Lipicai lovakat, jelöli , minősiti és törzskönyvezi.

A Lipicai ló szépsege, inteligenciája, megkapó külseje, elegáns járása, jellegzetes szine és különösen azon képessége, hogy elegánsan, könnyedséggel, pontosan hajtsa végre az idomitás magasiskolájának idomitás feledatait, valamint a fogathajtásban tanusitott alkalmatossága az egéssz vilagon elismert es elterjedt lófajtává teszik. A fajta fenntartását felügyeli, értékeit promoválja a Nemzetközi Lipicai Szövetség (L.I.F.) melynek több mint harminc országból van tagsága. A Romániai Magán Lipicai Lótenyésztők Egyesülete 2007-től teljesjogu tagja a Szövetségnek.

 

Romfeld János

Módosítás dátuma: 2009. december 10. csütörtök, 15:47
 

Képek

A lipicai ló

Kapcsolat

Partnereink

Hirdetés