SUCCESUL CAILOR LIPIŢANI PDF Imprimare Email
Sâmbătă, 19 Martie 2011 16:33

 

Articol apărut pe www.lovasok.hu
autor:Toth Istvan

 

La ultimul sfârşit de săptămână a lui februarie a fost organizat la Bordeaux ultima etapă a Campionatului mondial de ateleje in manej,unde atelajul lui Ijsbard Chardon a terminat pe primul loc! In Bordeaux caii lipiţani, incă odată si de mai multe ori, au dovedit, că nu pot fi omişi din rândul sporului de atelaje internaţională,de şi elitul bogătaşilor crescători europeni ,de decenii fac totul ca aceasta să reuşească.

Modificările regulamentelor concursurilor clasice, in aer liber (care nu au fost in avantajul cailor lipiţani),influenţa masivă de arbitraj şi propaganda, potrivit de mare, toate au avut intenţia de a marginaliza caii lipiţani.Din fericire aceasa până in prezent nu a avut reuşită,că-ci dacă ne uităm numai la rezultatele din anul trecut-Lazar Zoltan concurentul Hergheliei de Stat din Szilvasvarad a câştigat cu un avans superior clasamentul mondial cu atelajul lui de cai lipiţani.

De şi concursurile in manej, incă nu au un trecut indepărtat,dar deja şi in această probă ,cei din parea cailor cu jumătăţi de sânge,au susţinut idea ,că caii lipiţani nu o să fie corespunzători acestei forme modernă de concurs.

Conform părerii celor, care mai puţin adeptă caii lipiţani, aceştia nu sunt destui de iuţi,nu sunt destui de explozivi şi sunt greu de invârit in obstacolele foarte grele cu tehnicitate. Impotriva criticilor negative caii lipiţani sunt prezenţi in fiecare an la cupele mondiale de manej.

In anul 2007 caii lipiţani au obţinut un succes senzaţional,când Ijsbrand Chardon a putut să câştigă la Cupa Mondială de la Budapesta, cu caii lipiţani primiţi in imprumut de la Dobrocitz Jozsef.(in atelaj atunci a fost şi un cal jumătate sânge). Nu a fost prea mult de aşteptat succesul Lipiţanilor,ca-ci in anul următor Dobrovitz Jozsef a câştigat mai multe concursuri de cupă mondială cu caii lui de Lipiţani.

Al treilea senzaţie a fost,când Ijsbard Chardon(cel care este concurentul de atelaje de patru, cu rezultate cele mai de seamă a tuturor timpurilor) a cumpărat atelajul de la Dobrovitz Jozsef.Să ne gândim numai!Ijsban Chardon a cumpărat cai Lipiţani din Ungaria.Un atelajist Olandez,in ţara căruia se desfăşoare creşterea cailor la nivel mondial!Aceasta este de necomentat.

Şi acum Chardon a reuşit să câştigă la Bordeaux cu caii săi Lipiţani.Felicitări !

Le amintesc cu nume:

  • Illem
  • Maestoso X-28 Fegyenc
  • Inci
  • Maestoso X-30 Magus

La Bordeaux s-a decis ,că la finala de la Laipţig pe lângă Dobrovitz Jozsef,Ijsbrand Chadon,Koos de Ronde,Werner Ulrich şi Exel Bolyd se alăture dublul campion mondial Tomas Erixon.

PS:Nu este lipsit de interes că cei doi cai Lipiţani: Illem şi Inci ,s-au născut şi crescuţi la Heghelia de la Dalnic jud. Covasna, din armăsarul Incitato I (Incitato X-35) de provenienţă Ungurească şi din iepe româneşti crescuţi la Herghelia Sâmbăta de jos.Crescătorul lor a fost Dr. Kadar Laszlo,multiplu campion naţional de atelaje,Maistru emerit al sportului Românesc.

 

Imagini

Contact

Anunțuri recente

Partenerii

Banner